NieuwsEmmen
Drenthe Groningen

Analoge zenders verdwijnen van de kabel

Emmen – In de regio Drenthe en Groningen verdwijnen morgen de analoge zenders van de kabel. Dit heeft VodafoneZiggo besloten en gebeurd over het hele land in fases.

Het bedrijf haalt de analoge zenders van de kabel om ruimte te maken voor sneller internet over de kabel. Op dit moment wordt het signaal van de analoge zenders gezien als vertrager voor de informatie die over de kabel gaat. Voor de regio’s Drenthe en Groningen wordt vanaf morgen begonnen met het afschakelen van de analoge zenders. De zenders verdwijnen niet maar worden omgezet naar een digitale versie en zullen alleen digitaal beschikbaar zijn. De ruimte die vrij komt wordt gebruikt om hogere internetsnelheden aan de kunnen bieden, hiervoor is ook een nieuwe Docsis, versie 3.1 ontwikkeld. Hiermee kan Ziggo weer de strijd aan met glasvezel.

Docsis 3.1
Docsis 3.1 is de nieuwe technologie waarmee wereldwijd gecommuniceerd wordt over de kabel. Dit geeft VodafoneZiggo de mogelijkheid om de snelheden verhogen naar 1 Gbit/s. Uiteindelijk is de verwachting om uit Docsis 3.1 een maximale snelheid te kunnen halen van 10Gbit/s en een upstream van 1Gbit/s. In de full duplex versie zou een symmetrische snelheid van 10Gbit/s up- en download gehaald kunnen worden. Zo ver is VodafoneZiggo op dit moment nog niet.

Het grootste gedeelte van het netwerk van VodafoneZiggo bestaat al uit glasvezel alleen het stukje van de wijkkast naar de woning bestaat nog uit koper. Lang werd gedacht dat een hogere snelheid door dit stukje koper niet mogelijk was maar door de frequentie te verhogen met de technologie Docsis 3.1 is dat uiteindelijk gelukt. Alleen de analoge tv kanalen zaten hiervoor in de weg, daarom worden deze van de kabel af gehaald.

2020
VodafoneZiggo hoopt in 2020 de Docsis 3.1 met hogere internet snelheden te introduceren. De Docsis 3.1 full duplex hoeven we niet eerder dan in 2025 te verwachten aldus de kabelaars in Nederland.Laden....